Mindfulness

Mindfulness is een manier van leven. Als je ‘mindful’ bent, ben je met je aandacht bij wat je aan het doen bent. Je neemt de situatie zoals die is, voert geen strijd om dingen anders te maken dan ze zijn en neemt afstand van hersenspinsels.

Stress en aan stress gerelateerde klachten – zoals slapeloosheid – nemen af. Je kunt je beter concentreren en makkelijker loslaten. Ontspannen wordt eenvoudiger en je geniet meer. Een levenshouding die ‘mindful’ is, hangt samen met persoonlijk welzijn. Kortom: je zit lekkerder in je vel!

Stel, je gaat uit eten en verheugt je erop. Terwijl je eet ben je aan het praten met je tafelgenoten en voor je het weet is het op. Eigenlijk heb je niet eens goed geproefd! Je was met je aandacht niet bij het eten, maar bij je gesprek en daardoor at je op de automatische piloot. Zo gaat het vaak: we zijn ons niet bewust van wat er op dit moment speelt. Dan gaat een gebeurtenis waarvan je had kunnen genieten zomaar voorbij. Je denkt aan dingen die nog gedaan moeten worden, aan iets waarop je je verheugt of iets waaraan je juist een vervelend gevoel hebt overgehouden. Kortom, je bent met allerlei dingen bezig, maar niet met het huidige moment, het nu.

Herken je je in deze beschrijvingen?
De Binnenkamer geeft individuele begeleiding en groepstrainingen voor mindfulness. Daarmee ontwikkel je een houding waarmee je het leven neemt zoals het komt en leer je weer meer in het nu te leven.