8 eye-openers over online gesprekken
In deze gekke tijd is fysieke afstand belangrijk, maar juist nu hebben we elkaars nabijheid nodig. Om onze verhalen te vertellen, met elkaar mee te leven en om onze gevoelens te delen. Dan kun je bellen natuurlijk, maar elkaar zien is intenser. Dus ga je over tot videobellen. Of Skypen of Facetimen, of hoe je het ook wilt noemen. Er waren nogal wat situaties deze week die me deden denken aan die reclame van KPN met de toepasselijke slogan ‘blijf dicht bij elkaar, hou contact’. Niet alleen met familie en vrienden werd gevideobeld (?), ook de praktijk ging online. Waar de bezoekers van de Binnenkamer en ik normaal gesproken gewend zijn in mijn praktijkkamer tegenover elkaar te zitten met koffie, thee of water, zaten we nu online tegenover elkaar. En dat beviel prima. Er zitten zelfs voordelen aan! Ik zet mijn 8 eye-openers over online gesprekken even op een rij.
- Ongemakkelijk? Nee hoor!
Je zou misschien verwachten dat het een beetje ongemakkelijk voelt om elkaar aan te kijken via twee beeldschermen. Dat is niet zo. De eerste paar seconden is het even wennen aan het beeld, maar eigenlijk is dat niet anders dan wanneer je in twee stoelen tegenover elkaar plaats neemt. Mijn dochter had vandaag zelfs pianoles via Skype. Dat voelde niet eens zo anders dan normaal, zei ze.
- Onpersoonlijk? Integendeel.
Als je elkaar nooit live gezien hebt en alleen via de computer, is het contact dan niet wat onpersoonlijker? Ik hoorde laatst een verhaal van een collega die tijdelijk in Australië woonde. Na een maandenlang behandelcontact met een vrouw in Nederland die hij nooit in levende lijve had ontmoet, zagen ze elkaar in het echt in een periode dat hij hier op familiebezoek was. Het enige gekke was dat ze beiden dachten dat de ander groter zou zijn; verder voelde het niet anders dan dat het in een spreekkamer zou zijn geweest. Het behandelcontact was inmiddels succesvol afgerond.
- Beperkt qua technieken? Helemaal niet.
Ontspanningsoefeningen, samen een gedachtenschema uitwerken en EMDR; dat kan allemaal ook via het beeld. Zelfs groepstherapie kan online plaatsvinden! Uit wetenschappelijk onderzoek dat op dit moment gedaan wordt lijkt naar voren te komen dat de behandeleffecten niet minder zijn dan bij live contact (zie bijvoorbeeld https://www.aeffectivity.com/blog/effectiviteit-van-online-therapie/).
- In je eigen omgeving = op je gemak.
Je praat tijdens consulten natuurlijk meestal over zaken die gevoelig liggen of die je aan het hart gaan. De besloten ruimte van de praktijk is daar heel geschikt voor, maar je eigen kamer of huis zeker ook, aangezien het -hopelijk- een plek is waar je tot rust kunt komen en je je lekker voelt. Een prima locatie voor een goed gesprek dus.
- Geen filestress; reizen is niet nodig.
Dit behoeft weinig uitleg. Geen routeplanning, geen tegenzittend verkeer. Gewoon je laptop open klappen op de afgesproken tijd en hop, aan de slag.
- Makkelijker in te plannen, bijvoorbeeld als je op je werk zit.
Hiermee los je het meest voorkomende probleem bij het maken van afspraken op: mensen willen liever niet op en neer reizen vanaf hun werk of niet uren weg zijn. Als je op kantoor werkt (misschien in deze tijd even niet) en je hebt beschikking over een privé ruimte, dan is een consult net zo gemakkelijk en snel ingepland als een gewone vergadering. Scheelt een hoop tijd!
- Goeie koffie!
Je krijgt van mij heus wel een bakkie leut, maar eerlijk is eerlijk: de automatenkoffie van de groepspraktijk is niet de beste die je ooit gehad hebt. Kun je beter thuis je eigen cappuccino of favoriete thee drinken tijdens een gesprek.
- Je hoeft niet in de omgeving van Nuenen te wonen om je favoriete psycholoog te ontmoeten 😉
Woon je in Groningen of zelfs aan de overkant van de grote plas? Ga je op reis? Dat hoeft je er niet meer van te weerhouden om gesprekken te voeren bij de Binnenkamer.
Conclusie: de mens blijft natuurlijk een groepsdier en heeft behoefte aan contact. Elkaar in het echt zien is wat we het liefste willen (als je nu buiten bent groet iedereen elkaar ineens nog vriendelijker dan voor deze crisis, is jou dat ook opgevallen?). Maar als het ingewikkeld is, dan is een online gesprek een uitstekend alternatief. Mooie bijvangst van deze uitdagende situatie.
No Comments