Blog van de Binnenkamer

Pleasen

Altijd klaarstaan voor anderen, ook al loop je al met je tong op je schoenen. Bereid zijn op je werk de klussen op te knappen waar niemand anders zin in heeft. Of meedoen met activiteiten die je vriendinnenclub georganiseerd heeft maar die je eigenlijk vreselijk vind. Voorbeelden van gedrag om te pleasen. Waarom doe je dat en wat bereik je er eigenlijk mee?

 

Sociaal wezen

De mens is een sociale diersoort en daarom vinden we het over het algemeen prettig om gewaardeerd te worden. Anderen een plezier doen voelt fijn, vaak is het goed om een verschil in mening niet te laten escaleren en iets aannemen van een ander met ervaring is verstandig. Het is goed om je een beetje aan de ander aan te passen en niet alles op scherp te zetten, om aangenaam samen te leven. Maar je kunt er natuurlijk ook in doorschieten.


De motor achter pleasen

Je kunt teveel bezig zijn met doen wat een ander van je verwacht of wat de ander denkt. Bijvoorbeeld als je (te) bang bent voor afwijzing of kritiek. Omdat je gelooft dat je anders geen goed persoon bent of geen vrienden overhoudt (laag zelfbeeld). Je zet dan je eigen verlangens, gevoelens of grenzen aan de kant. Zo hoop je op bevestiging en waardering van de ander. Maar: werkt dat wel?


Je krijgt de ezel op je rug?!

Als je denkt dat de neiging om te pleasen iets unieks of nieuws is: nou nee. De Griekse dichter Aesopus dacht er meer dan 2500 jaar geleden ook al over na. En hij concludeerde: pleasen levert op dat je de ezel op je rug gaat dragen. Huh?! Lees zijn fabel maar eens:

Een man en zijn zoon gingen met hun ezel naar de markt. Ze liepen beiden aan een kant van de ezel toen ze een dorpsgenoot tegen kwamen die zei: ‘idioten, een ezel is toch om op te rijden, waarom doen jullie dat niet?’. Dus de man zette zijn zoon op de ezel en zo gingen ze verder. Maar al snel passeerden ze een groep mensen waarvan er een zei: ‘zie je die luie jongen, hij laat zijn vader lopen terwijl hij zelf op de ezel zit’.

De man liet zijn zoon van de ezel afstappen en ging zelf op de ezel zitten. Ze waren niet veel verder gekomen toen er twee vrouwen langs de weg stonden, die tegen elkaar zeiden: ‘wat een schande dat die man zijn arme zoontje laat lopen en hij zelf zo gemakzuchtig op de ezel gaat zitten!’.

Nu wist de man niet goed meer wat te doen, maar uiteindelijk zette hij de jongen dan maar voor zich op de ezel. Ze kwamen in de buurt van de markt en voorbijgangers begonnen naar hen te wijzen en te roepen. ‘Schamen jullie je niet, die ezel zo overbelasten met zijn tweeën op zijn rug?’

De man en de jongen stapten af en probeerden een plan te bedenken. Uiteindelijk bonden ze de achterpoten aan een kant van een lange stok en de voorpoten aan de andere kant. Ze tilden de stok op en droegen de ezel zo bungelend op hun rug. Ze liepen onder luid gelach van de omgeving over de laatste brug naar de markt.

Op dat ogenblik schoot een van de poten van de ezel los, waarop hij hard begon te spartelen. De jongen verloor zijn evenwicht en liet de stok los, waardoor de ezel uiteindelijk over de brug viel. Hij verdronk in het water. Een oude man, die hen had zien worstelen, zei: ‘Dat zal jullie leren. Probeer het voor iedereen goed te doen, dan zul je het uiteindelijk voor niemand goed doen.’


Respect voor anderen en voor jezelf

Oftewel: ‘please all, and you will please none’. Moraal van dit verhaal: anderen zijn van belang en waardering ook. Maar vergeet niet je eigen grenzen en gevoelens te respecteren. Vorm je eigen mening en handel daarnaar.