Blog van de Binnenkamer

Strijd in huis

‘Hoe vaak moet ik nou nog zeggen dat je jas aan de kapstok hoort en niet op de grond?!’
‘Ik tel tot drie, dan moet je aan tafel zitten!’
‘Nu heb je wéér je kamer niet opgeruimd, kun je je nou nooit eens aan een afspraak houden?’

Machteloos
Misschien herken je dit soort uitspraken. Ik betrap mezelf er tenminste geregeld op. Het werkt wel hoor, die boze toon. Er wordt even geluisterd. Maar echt fijn voelt het niet. De sfeer is niet goed, er is strijd in huis en de volgende dag gaat het toch weer mis. Dat geeft me dan het machteloze gevoel dat het toch niks uitmaakt wat ik zeg en ik ga me nog schuldig voelen over de ongezelligheid ook.

Anders communiceren
Het kan anders! Door een paar simpele technieken communiceer je op zo’n manier met je kinderen, dat bovenstaande uitspraken drastisch verminderen. Of zelfs helemaal weg blijven! Die technieken zijn niet heel moeilijk. Het is meer een kwestie van er op het juiste moment aan denken. Soms zakt het even weg, ook bij mij. Maar nu ik dit schrijf besluit ik ter plekke om het weer veel meer in de praktijk te gaan brengen.

Niet zeuren
Eerst een voorbeeld om duidelijk te maken hoe het werkt. Stel: je zit met je partner in een restaurant. Je hebt een verrassingsmenu besteld en je verheugt je op het eten. Als het geserveerd wordt, zie je dat de kok precies die ene vissoort bereid heeft waar je niet zo van houdt. Je slikt je teleurstelling weg. Maar: je tafelpartner ziet het toch en zegt: ‘Kom, niet zeuren. Wees blij dat er eens voor je gekookt wordt. Waarom moet jij altijd zo moeilijk doen over kleine dingen?’ Wat voel je dan? Wat wil je terug zeggen?

Een andere reactie
Misschien vind je dat je partner gelijk heeft, je wilt niet zeuren. Maar stel je ook eens voor dat hij of zij het volgende had gezegd: ‘Ah, ik zie dat je teleurgesteld bent. Je had je zo verheugd op het eten en nou is het net datgene waar je niet zo van houdt…’ Wat voel je dan? En wat wil je dan terug zeggen?

Begrip
De kans is groot dat je zelf in het tweede geval antwoordt wat je partner in het eerste geval zei. Zoiets als ‘ja, het is wel een beetje een teleurstelling maar ach, ik hoef tenminste niet zelf te koken! Er zijn ergere dingen.’ Met een superbelangrijk verschil: je voelt je begrepen door je partner. En dat is waar het in relaties om draait, ook in de relatie met onze kinderen.

Gevoel mag er zijn
Gevoelens benoemen dus. Als ik zie dat mijn dochter een klap geeft aan mijn zoon omdat hij speelgoed van haar afpakte, wil ik roepen: ‘niet slaan!’ En dat doe ik ook. Maar dan zo: ‘ik zie dat je boos bent omdat hij iets van je afpakte. We slaan elkaar niet, zeg het met woorden’. Mijn dochter voelt zich behalve terecht gewezen ook begrepen. Daardoor hoeft ze niet te antwoorden met ‘ja, maar hij….’, maar kan ze gewoon zeggen wat ze vond van zijn actie, zonder ook nog de strijd met mij aan te gaan. Kinderen mogen zich boos of verdrietig of verveeld voelen. Gedrag kunnen we in banen leiden.

Uitleg
Nog zoiets: als kinderen begrijpen waarom iets gedaan moet worden, zijn ze eerder geneigd om mee te helpen. ‘Ik wil niet struikelen over jassen in de gang. Jassen horen aan de kapstok.’ Je zult zien dat dit eerder medewerking oproept dan ‘hang je jas eens op’. Een korte uitleg volstaat vaak, eventueel kun je nog zeggen wat er verwacht wordt: ‘ik wil dat je je jas aan de kapstok hangt.’

Met humor
Misschien lukt het zelfs om de situatie vaker met humor aan te pakken: ‘ik hoor de groenten op je bord roepen: eet mij! Eet mij! Anders worden we koud!’. Of een briefje plakken op de deur van je dochters kamer: ‘Hallo. Ik ben niet opgeruimd terwijl ik daar wel op rekende. Wil je mij alsnog vandaag opruimen, dan zeg ik er niks over tegen je moeder.’

Gezelliger in huis
Als je handiger in deze communicatievorm wordt, zul je merken dat strijd vermindert en je machteloosheid afneemt. Daardoor wordt het gezelliger in huis. Ik heb nu al meerdere malen meegemaakt dat ik me schrap zette voor weer een discussie en moeilijk gedoe, en dat er ineens tot mijn verbazing gedaan werd waar ik om vroeg. Het werkt!

Wil je hier meer over weten? Stuur me dan een bericht!